It’s a Trap! – SFportal Sci-Fi Meetup, 2013. január

Merras, 06 február 2013, 1 comment
Categories: SFportal Meetup

Február 14-e nem csak Valentin Nap, hanem az idei első SFportal Meetup dátuma is.

Előadásaink:

Dobay Ádám – Disney Wars: It’s a trap?

Utánamegyünk a nemrégi Disney-Star Wars felvásárlásnak, és a rendelkezésre álló limitált információk alapján sejtéseket fogalmazunk meg. Mi hiányzik a Disney palettájáról, ami miatt nagyon jól jön nekik a Star Wars-univerzum? Örülhetnek-e a régi Star Wars fanok? Mi igaz Lucas eredeti 9-részes tervéből? Mit jelent, hogy nem használják a regényeket és az Expanded Universe-t? Mit sejtet a bejelentés, hogy feltámasztják Darth Vadert, és mik a már látható következmények? És persze a lényeg: bekerülhet-e a Disney-hercegnők sorába Jar Jar Binks?

Seregi Raymond: Convention ajánló

Hol, mikor lesznek, és milyen tematikát érintenek a hazai conok? Egyáltalán, mi a szerepük itthon és a nagyvilágban? Az 501-es légió oszlopos tagja beszél erről.

Könyvbemutató – A lator evangéliuma

2013. február 5-én a Metropolis Media Kiadó gondozásában megjelent Adam Wisniewski-Snerg regénye, A lator evangéliuma.
Lengyelország Stanislaw Lem után legjelentősebb sci-fi szerzőjének a magyar piacon az első igazán komoly megjelenése (a 80-as évek végén kiadásra került ugyan a Robot című könyve, de nem volt igazán nagy visszhangja), így – mondhatjuk – Wisniewski-Snerg ezzel a kötettel debütál Magyarországon.
A lator evangéliuma azért jelentős, mert a lengyel sci-fi körökben elfogadott nézet, hogy a Wachowski-testvérek korszakalkotó Mátrix-filmjei ebből az írásból merítették az alapötleteket. A valóság többrétűsége, az addig reálisnak látott világ hamissága A lator evangéliuma kiindulópontja, és a Mátrix-filmek központi gondolata egyaránt.
Snerg történeteinek világára jellemző, hogy csak a főhős érzékeli a valós világot, mindenki más mintegy előre programozva – virtuálisnak is mondható realitásban -, éli életét, anélkül, hogy tisztában lenne az őt körülvevő valósággal. A mesterségesen generált valóságok hasonlóságot mutatnak Lem, BesterDick és sok másik szerző munkásságával. A gyakran ezek köré épített disztópikus társadalom miatt a cyberpunk egyik előfutáraként is tekinthetünk rá.
A tragikus sorsú szerző hazájában hatalmas népszerűségnek örvend, és halála előtt komoly esélyesnek tartották irodalmi Nobel-díjra is.
A beszélgetés résztvevői:
dr. Mund Katalin a Booker online könyváruház ügyvezető igazgatója
Szélesi Sándor hatszoros Zsoldos Péter-díjas író, szerkesztő
Képes Gábor muzeológus, író, szerkesztő
moderátor: Holló-Vaskó Péter műfordító

A meetupon A lator evangéliuma és egyéb Metropolis Media kiadványok 30% kedvezménnyel a helyszínen megvásárolhatók

I. Kő-papír-olló-gyík-Spock verseny!

Ahol a Holdfényconra lehet belépőt nyerni!

 

A BELÉPÉS INGYENES!

You must be logged in to post a comment.

Szólj hozzá!

Név

E-mail (rejtett)

Website